Samen Werkt!
×
 

Keuzeprogramma

Er zijn drie rondes waarin je kan kiezen uit een gevarieerd aanbod aan sessies. Tijdens de eerste of tweede ronde kun je bv. lunchen op het Belevingsplein of in de Kunstgalerie.

Hieronder de tijden van het keuzeprogramma:
11:30-12:30              Lunch of sessieronde 1
12:45-13:45              Lunch of sessieronde 2
15:30-16:30              Sessieronde 3

Klik op een titel voor meer informatie over de sessie en de spreker(s). 


KENNIS

 • 1. De waarde van werk en betekenisvol leiderschap (alle rondes)
  Hoe kun je als organisatie groeien en een betekenisvolle organisatie zijn? Wat betekent dat voor de waarde van werk? Wat kun jij als manager en collega daaraan bijdragen?

  Kees Klomp, (1968) is een gepassioneerd voorvechter van de Betekeniseconomie en expert op het gebied van betekenisvol ondernemen. Klomp is werkzaam als directeur bij SMO, de zakelijk-maatschappelijke denktank van de Erasmus Universiteit. Van Klomp verscheen eerder onder meer de bestseller Handboek Betekenisvol Ondernemen.
  mojoimagealt-6886-alt
 • 2. Werken en psychose (1e en 3e ronde)
  Hoe kan je psychose bespreekbaar maken? Wat je kan doen als een collega er last van heeft? En hoe je iemand wel (maar ook niet) kan helpen. Bas Labruyère heeft vijf jaar lang te kampen gehad met een psychose. Door terug te gaan naar het moment waar zijn ervaringen begonnen, is hij hier weer volledig uitgekomen. Hij maakte onder zijn eigen naam een film over zijn ervaringen en gaat in gesprek met ons.

  Bas Labruyère, (43 jaar) kreeg, toen hij aan de filmacademie studeerde, te maken met psychotische verschijnselen die bij elkaar zo’n drie tot vijf jaar aanhielden (2003 - 2008). Hierdoor moest hij zijn studie onderbreken en heeft die uiteindelijk niet af mogen ronden. Over deze periode heeft hij de film Verloren Jaren gemaakt en recent een mini-documentaire over Trauma en Psychose. Bas is momenteel bezig met een vervolg te maken op Verloren Jaren.
  mojoimagealt-6887-alt
 • 3. Talent in beeld (alle rondes)
  In de sessie krijg je een proeverij van de training die collega's, die werkzaam zijn in assistent functies, binnenkort kunnen volgen in hun eigen district. Door het volgen van deze training krijgen zij meer inzicht in hun kwaliteiten, vaardigheden en overtuigingen die aan hun unieke talenten ten grondslag liggen. De training geeft veel handvatten in het (her) ontdekken van hun eigen (werk) ervaring en loopbaanontwikkeling met als doel het versterken van hun zelfvertrouwen en daarmee kansen te ontdekken in hun persoonlijke ontwikkeling.

  Ilonka van Duijsen, Senior adviseur, Opleider & Supervisor project Banenafspraak, Interne teamcoach & procesbegeleider UWV Werkbedrijf Amsterdam Delflandlaan & Midden Holland Gouda
  mojoimagealt-6950-alt
 • 4. Meer wendbare, slimme banen: hoe? (3e ronde)
  Werk staat nooit stil. Banen en beroepen lijken zelfs steeds sneller te veranderen. Waarborg duurzame inzetbaarheid door medewerkers zelf het gereedschap te geven om hier slim en snel op te anticiperen. Laat hen bijvoorbeeld als team aan hun taken sleutelen om werk onderling meer passend te maken en houden. Baaningenieur Luc Dorenbosch vertelt hoe Smart Crafting kan bijdragen aan meer wendbare en slimme banen. In workshop maak je kennis met enkele basisprincipes en sleutel je zelf aan je eigen baan. Waar te beginnen?

  Luc Dorenbosch, baaningenieur bij de baaningenieurs (1978) studeerde Human Resource Studies en promoveerde aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkte hij van 2008 tot 2016 als onderzoeker bij TNO. Momenteel werkt hij naast zijn baaningenieurschap voor 2 dagen per week als Programma Manager bij de NSvP. Zijn onderzoeks- en interventiegebied is de manier waarop job crafting en job engineering functies kunnen verduurzamen, zodat werknemers gemotiveerder, gezonder en met meer voldoening hun werk kunnen blijven doen. Als baaningenieur brengt hij deze kennis naar de praktijk.
  mojoimagealt-6888-alt
 • 5. Selecteren zonder beperking en vooroordelen (1e en 2e ronde)
  Je krijgt meer inzicht in het selectieproces en in de organisatie komt meer ruimte voor kwaliteit en competenties. Werven zonder (onbewuste) vooroordelen, betekent vaak meer focus op individuele kwaliteiten. Daarnaast gaan we in op vragen als: hoe vind je je weg in het woud van wet- en regelgeving rondom de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking? En wat betekent de banenafspraak voor UWV?

  Barbara Bos, trainer College voor de Rechten van de Mens, is sinds 2002 juriste bij het College voor de Rechten van de mens en ervaren trainer. In de afgelopen 5 jaar heeft ze de training heeft gegeven bij overheden (verschillende ministeries maar ook gemeenten), bedrijven (uitzendbureaus) maar ook op universiteiten en hogescholen. Als medewerker op de Front Office spreekt zij rechtstreeks met bedrijven die vragen hebben over bijvoorbeeld doeltreffende aanpassingen maar ook met mensen die ervaren dat zij worden gediscrimineerd op het werk vanwege hun handicap/chronische ziekte. Zij weet daarom als geen ander welke gevoeligheden het thema kan oproepen en weet dit te voorkomen door het onderwerp op een lichte manier te brengen. Door haar achtergrond en ervaring combineert zij juridische kennis met kennis van de sociale psychologie, die zij op heel praktische manier kan toepassen.

  Jan Bommel, trainer namens Ieder(in), is de oprichter van Visus Op Werk; een arbeidsadviesbureau voor MVO-werkgevers en werkzoekenden met een beperking. Hij heeft de afgelopen jaren vele werkgevers begeleid in het aannemen en selecteren van mensen met een beperking. Daarnaast heeft hij diverse trainingen gegeven en cliënten individueel gecoacht. Jan is als trainer verbonden aan Ieder(in), de landelijke belangenorganisatie voor mensen met een beperking. Jan is sinds zijn 15de jaar slechtziend (5% zicht). Voor dat hij Visus Op Werk starte, heeft hij jarenlang gewerkt als IT- en HR-manager in grote overheidsorganisaties.
 • 6. (H)erkennen van een licht verstandelijke beperking (2e ronde)
  Je ziet vaak niet dat mensen een verstandelijke beperking hebben Soms heb je het gevoel dat er ‘iets’ is, het gesprek verloopt stroef, de ander reageert vreemd of lijkt je niet te begrijpen. Vervelend, voor jezelf, maar ook voor degene met wie je in gesprek bent. Hoe komen jullie samen tóch verder? Hoe kun je er rekening mee houden?

  Manuela van Keulen, Jobcoach en trainer Ons Tweede Huis
  mojoimagealt-6891-alt
 • 7. Leer & Ontwikkelcafé "leren en ontwikkelen voor medewerkers van de banenafspraak (3e ronde)
  In het leer & ontwikkelcafé kom je langs voor een ontmoeting met de aanbieders van leeroplossingen. Heb je een leervraag en wil je weten wat UWV te bieden heeft? Dan kan je terecht bij onze adviseurs/trainers om te bespreken wat een passende oplossing voor jouw vraag zou kunnen zijn. Ben je nieuwsgierig naar online leermogelijkheden, of wil je meer weten over het bepalen van werkcapaciteit? Ervaar dan de mogelijkheden van de WERK-portal.nl en de Maastrichtse WerkcapaciteitMonitor, samen met onze partners van het SBCM en het CIAO.

  Winnifred Assies, Adviseur werk en netwerkcoach UWV Drenthe
  Paula Mensink, Projectleider SBCM, het Kenniscentrum en A&O-fonds sociale werkgelegenheid
  Marijke Van der Pal, Sr. Adviseur Leren & Ontwikkelen UWV Project Banenafspraak
  Gemma van Ruijtenbeek, onderzoeker vakgroep arbeid- en organisatie psychologie gericht op inclusieve arbeidsorganisaties Maastricht University
 • 8. In dienst nemen 1-2-3 (2e ronde)
  Wat komt er bij kijken als je een medewerker vanuit de Banenafspraak in dienst wilt nemen. Waar begin je, welke stappen neem je? Laat je informeren tijdens de interactieve workshop.

  Joke Winckelmann, Project Banenafspraak UWV
  Marije Huisman, HRM SSC Banenafspraak
  mojoimagealt-6896-alt
 • 9. Banenafspraak wie, wat, wet (1e ronde)
  Wat is de Banenafspraak eigenlijk? Hoe zit de regeling in elkaar en over wie gaat het? Wat zijn actuele ontwikkelingen?? Laat je bijpraten in deze kennissessie. 

  Vivian Hoeneveld, Landelijk adviseur Programma Banenafspraak – Landelijk werkgeversservicepunt UWV
  Peter Rietbergen, Landelijk adviseur Programma Banenafspraak – Landelijk werkgeversservicepunt UWV
  mojoimagealt-6951-alt
 • 10. Ontdek ontwikkelingsmogelijkheden bij autisme (alle rondes)
  Een interactieve presentatie, met theorie, ervaringsverhalen en verrassende opdrachten vanuit het Autisme Belevingscircuit. Stap voor stap ontdek je een andere manier van informatie verwerken. Nieuwsgierig en geïnspireerd verlaat je de ruimte met nieuwe inzichten, handvatten, tips! In het naslagwerk lees je ondersteunende documenten, modellen en informatie. In de aanvullende online-training 'Autisme & werk' kun je jezelf verder verdiepen. Samen maken we de kloof tussen mensen mét en mensen zonder autisme een stuk kleiner.

  Jasper Kok-Roosjen Ontdek Autisme
  Marc Beek, Ontdek Autisme


INSPIRATIE

 • 11. Café Samen Werkt: In gesprek met... (2e lunchronde)
  Schuif aan voor een kopje koffie bij een ervaringsdeskundige collega… Ontmoet informeel een aantal UWV-collega’s met een beperking en laat je inspireren door hun verhaal. Hoor wat je collega tegenkomt in het dagelijks omgaan met een beperking. En welke invloed dit heeft op het werken bij UWV. Door naar elkaar te luisteren, kunnen we de wereld echt veranderen en inclusiever maken. Omdat het om mensen zoals jij en ik draait.
 • 12. Lagerhuisdebat Samen Werkt! (3e ronde)
  Inclusiviteit moet vanzelfsprekend zijn toch?! Ieder mens heeft tenslotte een gebruiksaanwijzing. Iedereen is bijzonder én gewoon. Tijdens het Lagerhuisdebat gaan we met elkaar in discussie over prikkelende stellingen die ingaan op de dilemma’s die komen kijken bij inclusiviteit binnen het UWV . Want zien we allemaal wel de kansen en mogelijkheden van het mogen (samen)werken met mensen met een beperking? Iedereen wordt uitgedaagd om mee te spreken om zo concrete actiepunten te formuleren voor de dagelijkse werkpraktijk. Neem een standpunt in over stellingen die te maken hebben met de Banenafspraak. Maar, niet altijd is het jóuw standpunt! Durf je te redeneren vanuit een ander gezichtspunt?

  Frits Bloemberg, debatleider, is als geen ander in staat om organisaties bij te staan waar het gaat om het verbeteren van de debatcultuur en overtuigingskracht van medewerkers. Frits begeleidde onder meer een speciaal programma met Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, was betrokken bij de coaching van een landelijk lijsttrekker en leidde debatten met prominenten als Freek de Jonge, Inez Weski, Jort Kelder, Jan Terlouw, Diederik Samsom, Alexander Pechtold en Maarten van Rossem. In 2012 presenteerde hij een internationale conferentie met voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties dhr. Kofi Annan als keynote spreker. In 2014 mocht hij voor het Comite 200 Jaar Koninkrijk een bijeenkomst presenteren in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander. Frits volgt tot slot de politiek op de voet en beleeft onwijs veel plezier aan de vele debatten die hij jaarlijks leidt en modereert.
  mojoimagealt-6901-alt
 • 14. TED-talks UWV-collega’s (2e ronde)
  Een collega grijpt zijn/haar kans om je in 10 minuten mee te nemen in zijn verhaal en je een boodschap mee te geven.


  Karin Teeuwissen, arbeidsdeskundige UWV (ervaringsdeskundige)
  Milka Schoenmaker, assistent Administratieve Ondersteuning UWV WERKbedrijf
  Priscilla Arron, interne jobcoach UWV WERKbedrijf District Rijnmond

  Rob van Haperen, Junior Assistent Controller UWV
  mojoimagealt-6904-altmojoimagealt-6905-altmojoimagealt-6953-alt
 • 15. Inspiratiesessie met Nik van Hoogstraten (alle rondes)
  “Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.” Dat is de visie die Nik hanteert in zijn leven maar ook in het werk voor zijn onderneming. Samen met een groep vrijwilligers heeft hij de Stichting Raket opgericht. Raket is een platform waarop je je verhaal en talenten kan laten zien én waarop je in contact kan komen met andere talenten en interessante organisaties. Verbinden, inspireren en geïnspireerd worden staan daarbij centraal. Vanuit zijn eigen verhaal vertelt Nik over zijn obstakels én overwinningen. Nik is op creatieve wijze om gegaan met hindernissen op zijn levenspad, zoals het opgeplakt krijgen van labels als ‘beperkt’ of ‘zwakzinnig’. Zijn ervaring is dat als je open bent over jezelf, je beperkingen en je talenten, dat andere mensen zich ook kwetsbaar opstellen. Dat schept een vertrouwensband waardoor je samen meer kunt bereiken. Zijn boodschap? Dat mensen niet meer te veel vasthouden aan de regels, maar maatwerk leveren, met mensen in gesprek gaan, schrijf samen het plan van aanpak, ga niet over mensen praten, maar praat met ze.
  mojoimagealt-6906-alt
 • 16. Pubquiz –project Banenafspraak (3e ronde)
  In deze enerverende en spannende quiz neem je het op tegen je collega’s. Welk team heeft de meeste kennis in huis? Wie heeft alle weetjes over de Banenafspraak paraat?

  Wim van Soest, arbeidsdeskundige project Banenafspraak
  Yvonne Wijnbergen, medewerker Bezwaar en medewerker project Banenafspraak
 • 17. UWV Perspectief (3e ronde)
  Bewonder de kunst van een kunstenaar met een beperking. Laat je inspireren door de prachtige kunstwerken en het verhaal erachter. Probeer ook zelf om een kunstwerk te maken door middel van mondschilderen.

 

BELEVEN

 • 18. Proeven aan inclusief (samen)werken (1e ronde)
  Hoe is het om in een team te functioneren wanneer je zelf een beperking ervaart? In deze interactieve workshop gaan we in teams aan de slag en een brug bouwen. Een brug in het contact en de samenwerking met mensen met een arbeidsbeperking of andere bagage. Je wordt zelf geconfronteerd met een fysieke, visuele en/of psychische beperking. Je ervaart hoe het is om met collega’s samen te werken die anders functioneren. De ervaringen brengen het gesprek op gang en maken de persoonlijke ervaringen van de trainer begrijpelijk

  Martine Baadenhuijsen, runt in het dagelijks leven de organisaties All inclusive at work en MB3 Sterk in gesprek. Martine heeft zich ten doel gesteld de omgang tussen mensen met en zonder beperking te vergemakkelijken en vooroordelen weg te nemen. Collega’s en begeleiders helpt zij om te ontdekken wat iemands (on)mogelijkheden zijn en hoe hen te ondersteunen bij participatie. Naast haar expertise in gesproken interactie en conflicthantering zijn het ook veel persoonlijke ervaringen die Martine drijven bij wat ze doet. Vanaf haar geboorte is zij slechtziend en sinds haar twaalfde ziet zij alleen nog goede contrasten. Daarom leest zij braille, maakt zij gebruik van spraaksoftware en wordt zij altijd vergezeld door haar blindengeleidehond.
  mojoimagealt-6907-alt
 • 19. Belevingsplein & Informatiebalies (alle rondes)
  Bezoek het grote belevingsplein en ervaar wat het is om een beperking te hebben en daarmee praktische alledaagse dingen te doen, zoals met de rolstoel naar je werk gaan, blind je weg moeten vinden of doof koffie bestellen met gebarentaal. Op deze dag staan een aantal infobalies waarbij je jouw vragen op verschillende onderwerpen een op een kunt stellen. Onderwerpen waarvoor je terecht kunt zijn o.a. technische voorzieningen, Banenafspraak en Werkbegeleidingstraining.